Nazad na pocetnu
 
 
   

 

VLADIMIR I MARIJA HUNJADI

 

dobitnici sertifikata ,,Najbolje iz Vojvodine'' za monoflorni lipov med

dodela

22. decembra 2006. godine, u Izvršnom vecu Vojvodine, na svečanosti povodom dodele sertifikata ,,Najbolje iz Vojvodine'', među dobitnicima je bio i naš kolega, član D. P. ,,Jovan Živanovic'' Novi Sad, poznati pčelar iz Petrovaradina, Vladimir Hunjadi sa suprugom Marijom. Sertifikat su potpisali, za Izvršno veće Vojvodine mr Bojan Pajtić, i za Savet za standardizaciju Siniša Lazić.

Priznanje je dobio za kvalitet monoflornog vrcanog lipovog meda.Odluka o ustanovljenju znaka ,,Najbolje iz Vojvodine'' objavljena je u Službenom listu AP Vojvodine br 25/2004, 10/2005 i 19/ 2005 godine. Njome se propisuju uslovi konkursa i način provere i dobijanja sertifikata. Cilj projekta je podizanje kvaliteta proizvoda i usluga, a dobitnici znaka postaju prepoznatljivi na domaćem i stranom tržištu.

sa PajtićemDa bi se dobio znak neophodno je zadovoljiti strogu proceduru i ispuniti uslove koje traže: Savet za standardizaciju i zaštitu intelektualne svojine, Savet za kvalitet i Savet za čistiju proizvodnju. Pored toga treba zadovoljiti i dodatne kriterijume kvaliteta.

Naravno da sve to prate i ozbiljni finansijski izdaci i kontrole.Pravilnik za pčelarske proizvode, u mnogim zahtevima, je strožiji od važećeg Pravilnika o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Tako je njime propisano da lipov med mora da ima najmanje 25 % polena od lipe, a ,,Najbolje iz Vojvodine'' traži 60 % ! Medutim, Vladimirov med iz 2006. godine sadrži cak 67 % lipovog polena.

Iako kao penzioner, reklo bi se raspolaže sa dovoljno slobodnog vremena, Vladimir je uvek u poslu i pokretu. On kaže da bez velike pomoći i razumevanja supruge Marije, bivše ,,Kraljice meda'' Festivala meda Novi Sad 1996. godine, ne bi mogao doći do ovog uspeha.

Vlada i Marija HunjadiNa kvalitet dobijenog proizvoda uticala je i posebna tehnologija pčelarenja, koju Vladimir primenjuje na svom pčelinjaku. Nagrađeni lipov med, kao i svi ostali pčelinji proizvodi, primenom pomenute tehnologije, daju sličan visoki kvaliet, kao i proizvodi dobijeni iz organske proizvodnje.

Gospođa Marija ne samo da mu omogućava da se posveti pčelarstvu, nego i ona, ravnopravno s njim, priprema opremu, radi na pčelinjaku, ide na paše, vrca med i priprema ga za prodaju.

Oboje su redovni izlagači na većini pčelarskih i sličnih manifestacija, a Vladimir i veoma aktivan predavač sa liste SPOS-a.

On je prvi pcelar iz Srbije dobitnik ovako prestižnog priznanja, na šta je veoma ponosan, kao i svi mi njegove kolege D. P. ,,Jovan Živanovic'' Novi Sad.

Neka mu je izuzenta čast na trudu i upornosti što se prvi, među pčelarima Srbije, okitio ovakvim priznanjem.

 
bilbord
 
štand
 
Velimir Laličić
Novi Sad
februara 2007.
 
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Copyright © 2006 - Redesign 2010 - All rights reserved Drustvo pcelara ,,Jovan Zivanović'' Novi Sad